Telefon
WhatsApp
Yaz Aylarında Sıvı Tüketimi Önemli

Yaz mevsiminde insan vücudunun en temel ihtiyacı olan sıvı tüketimine dikkat çeken Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma hastanesi Obezite bölümü Diyetisyen Özlem İkinci, asitli ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, bitki çayları daha doğru tercihlerdir” dedi.

2-2,5 LİTRE SU TÜKETİLMESİ GEREKİR

İkinci yaptığı açıklamasında, “Sıcak havalarda vücudun en temel ihtiyacı aslında yeterli sıvı tüketimidir. Çünkü yaz mevsiminde hem ter hem de idrar ile normalden daha fazla su ve mineral kaybedilir. Bu kayıplar yerine konulmadığı takdirde kişilerde tansiyon dengesizliği, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk görülebilir. Tüm bu sıkıntıları yaşamamak adına yaz aylarında günlük düzenli olarak 2-2,5 litre su tüketilmesi gerekir. Su tüketmek zor geliyorsa içine sevilen mevsim meyveleri, nane, limon gibi tatlar eklenerek hoş bir aroma elde edilir. Böylece su tüketimi kolaylaştırılabilir. Ayrıca asitli ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, bitki çayları daha doğru tercihlerdir.

MEYVE TÜKETİMİ KONUSUNDA PORSİYON KONTROLÜNE DİKKAT ETMELİDİR

Ek olarak vücuttaki sıvı-elektrolit dengesini sağlayan sodyum, potasyum ve magnezyum mineralleri de bizim için çok önemlidir. Sıcak havalarda özellikle terleme ile vücudumuzdaki mineral kaybı artmaktadır. Azalan mineralleri yerine koyabilmek için yaz mevsiminde vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli daha uygundur. Ancak özellikle diyabetli bireyler meyve tüketimi konusunda porsiyon kontrolüne dikkat etmelidir.

SİNDİRİM SIKINTILARI YAŞAMAMAK İÇİN ÖĞÜN SAATLERİNE DİKKAT EDİLMELİ

Çok sıcak havalarda oluşabilecek yorgunluğu önlemek için az ve sık öğünlerle, tüm besin gruplarının yeterince alınması gerekir. Dünya Sağlık Örgütü günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimini önermektedir. Bu mevsimde özellikle mineral içeriği yüksek salatalar, zeytinyağlı sebze yemekleri ve elektrolit dengesini sağlayan peynir, yoğurt, ayran gibi besinlerin tüketimi daha uygundur. Et tercihi olarak da kızartma ya da sakatatlar yerine ızgara, fırın, haşlama olarak hazırlanmış ve yağı alınmış etler daha sağlıklı seçeneklerdir. Ayrıca sindirim sıkıntıları yaşamamak için öğün saatlerine dikkat edilmesi ve özellikle akşam öğününün çok geç saate bırakılmaması gerekir.

Çok sıcak havalar besinlerin bozulma riskini artırıp besin zehirlenmelerine yol açabileceğini belirten Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma hastanesi Obezite bölümü Diyetisyen Özlem İkinci, “özellikle çabuk bozulan et, tavuk, yumurta, süt, balık gibi besinler açıkta bırakılmamalı ve dışarıda satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır” ifadelerine yer verdi.

1000 ADET KARVİZİT 600 TL

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!