Takıntı Hastalığına Dikkat!
Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri kliniğinden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, takıntı hastalığının genetik olabileceğini ifade ederek, Kişiler bu durumdan rahatsız oldukları için tedavi olmak için gelirler dedi.
Psikiyatri uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, Obsesif kompulsif bozukluğun (OKB), tekrarlayıcı davranışlar (kompülsiyonlar) ve sıklıkla bunlara öncülük eden mantık dışı düşünce ve korkuların (Obsesyonlar) istemsiz olarak insanın zihnini işgal ettiği bir ruhsal bozukluk olduğunu dile getirdi.
Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri kliniğinden uzman Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, takıntı hastalığının genetik olabileceğini ifade ederek, “Kişinin zihninden atamadığı, istenmeyen, sıkıntı doğuran, yabancı aynı zamanda aşırı tekrarlayıcı, mantık ve düşünme ile silinemeyen devamlı düşüncelere Obsesyon adı verilir” dedi.
Akkuş, konuşmasında şunlara değindi; Obsesif kompülsif halk arasında takıntı hastalığı olarak da bilinen rahatsızlıktan bahsedeceğiz. Genellikle genetik faktörler sebepleri arasında. Sıklıkla biyolojik faktörlerden oluyor. Kişinin beynine gelen olumsuz düşünceler kişiyi rahatsız eden ama düşünceleri kişinin zihninde atamadığı kişiye de yoğun bir huzursuzluk oluşturduğu düşüncelere diyoruz.
Bu Obsesyonlar kişi de çeşitli huzursuzluklar doğurduğunu belirten Akkuş, Bunun ardından da kişi bir takım davranışlar sergiler. Bunlarda kendini bir döngü halinde Obsesif kompülsif bozukluk olarak adlandırdığımız bir döngü halinde kişiye rahatsızlık verir. Günlük yaşamında, mesleki halatında ciddi zorluklara yol açabilir. Özellikle sık gördüğümüz Obsesyonlara örnek verecek olursak temizlik Obsesyonları görüyoruz. Hastalığın bulaşmasına yönelik, kontrol gibi bir takım davranışlar sergileniyor. Kişiler bu durumdan rahatsız oldukları için tedavi olmak için gelirler.
Obsesif kompülsif hastalığın tedavi sürecinde ise 2 çeşit tedavi yöntemi var. Bunlardan biri ilaç tedavisi, ulaç tedavisinin dışında ise bilimsel kanıtlı bir tedavi yöntemi olan bilişsel davranış Terapi bu bir psikoterapi şeklidir. Kişiyle seanslar halinde çalışılır. Sonrasında bu seansların faydası görülerek başarıya ulaşılır.
Benzer Haberler
Kanser İlaçları Dahil, 16 İlaç Geri Ödeme Listesine Alındı
Florürlü Vernik Uygulamalarıyla Diş Çürüklerine Karşı Etkili Koruma
Erzincan'da Alparslan İçin Umut Dolu Balonlar Gökyüzüne Yükseldi
Erzincan’da Obeziteyle Mücadele; Sağlıklı Hayat Merkezi 1939 Bireye Danışmanlık Verdi
Çocuklar İçin Vitamin: Sağlıklı Büyüme ve Gelişim İçin Destek
El Kremlerinin Cilt Bakımında Yenilikçi Yeri ve Önemi
Dexofen Ne İşe Yarar: Dexofen Nedir?
Karaciğer kitlelerinin tanısında Türk doktor ve mühendislerden yapay zeka başarısı