Mevsim Geçişlerinde Beslenme Önemli
Mevsim geçişlerinde beslenmenin önemine vurgu yapan Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma hastanesi Obezite bölümü Diyetisyen Özlem İkinci Düşen hava sıcaklıkları ile birlikte kişilerin susama hissi ve su tüketimleri azalabilir” dedi.
Diyetisyen Özlem İkinci konu ile ilgili yaptığı konuşmasında, “Sonbaharın geldiği ve havaların soğumaya başladığı mevsim geçiş günlerinde grip, öksürük, bronşit, soğuk algınlıkları gibi kış hastalıklarına yakalanma riski daha fazladır. Ayrıca havanın daha erken kararması ve güneşin etkilerini azaltması ile kişilerde yorgunluk, mutsuzluk, depresif ruh hali oluşabilir. Bu noktada yeterli ve dengeli beslenmek sonbaharı sağlıklı geçirebilmek, hastalıklardan korunmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini artırmak için oldukça önemli hale gelmektedir.
DOĞRU BESİN MADDELERİ
Özellikle A,C ve E vitaminleri; selenyum, çinko, magnezyum gibi mineraller ve omage3-9 yağ asitleri yeteri kadar alınmalıdır. Günde ortalama 5-6 porsiyon mevsim sebzesi ve meyvesi tüketilirse gerekli vitamin ve minerallerin çoğu alınmış olur. Omega 3 ve 9 yağ asitleri için ise günlük beslenmemize mutlaka balık, balık yağı, keten tohumu, fındık, ceviz, badem, zeytinyağı eklenmelidir. Ayrıca süt, yoğurt, ayran ve kefir gibi süt grubu besinleri probiyotik ve Ca içerdikleri için günde 2 porsiyon tüketilmelidir. Probiyotikler bağışıklık sisteminin düzenli çalışması, bakterilerden korunma ve besin sindirimi için gereklidir
A vitamini: Domates, havuç, biber, yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, brokoli, kayısı, karaciğer, süt, peynir, yumurta,
C vitamini: Greyfurt, portakal, kivi, limon, maydanoz, yeşil sivri biber, karalâhana, brokoli, domates, kuşburnu, tere, roka, ıspanak
E vitamini: Avokado, bitkisel yağlar, soya, yağlı tohumlar, fındık, badem, ceviz, yumurta sarısı,
Selenyum: Yağlı tohumlar, kabuklu yemişler, tavuk, balık, hindi, deniz ürünleri, tahıllar ve yumurta
Çinko: Hindi eti, kırmızı et, tavuk, balık, badem içi, yer fıstığı, kabak çekirdeği, ceviz, yumurta, bezelye
Magnezyum: Badem, ceviz, fındık, fıstık, muz, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllar.
YETERLİ SU TÜKETİMİ
Düşen hava sıcaklıkları ile birlikte kişilerin susama hissi ve su tüketimleri azalabilir. Yetersiz su tüketimi baş ağrısı, halsizlik, yorgunluğa neden olabilir. Su gereksinimi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 2-2,5 litredir. Yeterli ve düzenli su tüketimi ile birlikte daha dinç ve enerjik hissedilir. Ayrıca mevsim geçişlerinde vücutta oluşabilecek ödemden kurtulmanın en iyi yolu da bol bol su içmektir.
Ek olarak kahve, çay, kola gibi kafein içeren içecekler yerine C vitamini içeren kuşburnu çayı, rezene, yeşil çay, melisa, papatya ve ıhlamur gibi bitki çayları da günde 2 fincan kadar tüketilebilir.
Benzer Haberler
Kanser İlaçları Dahil, 16 İlaç Geri Ödeme Listesine Alındı
Florürlü Vernik Uygulamalarıyla Diş Çürüklerine Karşı Etkili Koruma
Erzincan'da Alparslan İçin Umut Dolu Balonlar Gökyüzüne Yükseldi
Erzincan’da Obeziteyle Mücadele; Sağlıklı Hayat Merkezi 1939 Bireye Danışmanlık Verdi
Çocuklar İçin Vitamin: Sağlıklı Büyüme ve Gelişim İçin Destek
El Kremlerinin Cilt Bakımında Yenilikçi Yeri ve Önemi
Dexofen Ne İşe Yarar: Dexofen Nedir?
Karaciğer kitlelerinin tanısında Türk doktor ve mühendislerden yapay zeka başarısı