Keneler Çoğunlukla Bulaştırıcı Olabiliyor
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı yeni bir hastalık olmadığını dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Doç. Dr. Faruk Karakeçili, açıklamasında; “Bugünkü tekrar gündemimiz kırım Kongo kanamalı ateşi. En son konuşmamızın üzerinden herhalde bir, bir buçuk iki ay geçti. Vakalar güncellendi, sayılar güncellendi. Sevindirici olan tarafı hiç kaybımız yani yeni bir kaybımızın olmaması. Ama geçen yıl da uyarmıştık, bu sene de özellikle Covid-19 ile birlikte kırım-Kongo vakalarında ciddi artış gördük. Bu sene de o şekilde. Geçen yılda 100’ün üzerinde vaka görülmüştü. Şu an sezonun en yoğun dönemini yaşıyoruz. ,
KENELERE DİKKAT DİYORUZ
Kırım Kongo kanamalı ateşi ile ilgili sürekli uyarılarda bulunuyoruz. İşte kenelere dikkat diyoruz. Özellikte bu sezonlara baktığımız kadarıyla hastalar keneleri fark etmeyebiliyor. Bakın hastaların yarısı kene yapışması nedeniyle rahatsızlanınca başvuruyor. Ama birçoğu fark etmeyebiliyor. Onun sebeplerine değinmiştik. Kene yapıştığı zaman, ısırdığı zaman, tutunduğu zaman ağrı duyusu olmuyor, fark etmeye biliyorlar veya keneler dışında da yine hasta hayvanlarda insanlara geçiş yaptığını biliyoruz.
KENELER ÇOĞUNLUKLA BULAŞTIRICI OLABİLİYOR
Özellikle bir diğer önemli nokta belki her konuşmamızda açıklamamız da dile getirdik. Kene kırma olayına sürekli dikkat çekiyoruz. Bu sene de bakın dün taburcu ettiğimiz hasta taburcu olurken itiraf etti, Hayvanın üzerinden o işte siyah kene, inek kenesi diyorlar, koyun kellesi biz bunların ayırt etmiyoruz. Keneler çoğunlukla bulaştırıcı olabiliyor. Vatandaş bunlar şimdiye kadar zararsızdı diyor haklı olarak, kendi eliyle keneleri bir şekilde alarak ezip atma olayı var veya koparma olayı var. Özellikle buna dikkat çekmek istiyorum.
FARKLI BELİRTİLER GÖSTERİYOR
Hastalık belirtileri çoğu hastada ateş, üşüme, titremenin eşlik ettiği bir soğuk algınlığı şeklinde ani başlar. Çoğu hastada halsizlik, şiddetli kas eklem ağrıları olur. Bazen bulantı/kusma, ishal ve vücutta döküntü vb. olabilir. Riskli bölgelerde yaşayan ve hastalık belirtileri olan bazı kişilerde kene ısırık öyküsü olmayabiliyor. Bizim takip ettiğimiz ve kesin tanı koyduğumuz hastaların neredeyse yarısında kene ısırma öyküsü yoktu. Bu durum başlıca şu şekilde açıklanabilir; bu kişileri kene ısırmış ancak kişi fark etmemiş olabilir. Bir diğer neden ise, hastalık kene dışında bazı hayvanların kan ve salgılarında olabilmektedir. Özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar hastalığa yakalanabiliyor. Ancak hastalık bu hayvanları öldürmüyor ve insanlara bulaş açısından bir kaynak oluşturuyor. Yani riskli bölgeden başvuran hastalarda yukarıda sayılan belirtiler varsa hastanın basit tam kan tetkikleri yol gösterici olabiliyor.
Benzer Haberler
Kanser İlaçları Dahil, 16 İlaç Geri Ödeme Listesine Alındı
Florürlü Vernik Uygulamalarıyla Diş Çürüklerine Karşı Etkili Koruma
Erzincan'da Alparslan İçin Umut Dolu Balonlar Gökyüzüne Yükseldi
Erzincan’da Obeziteyle Mücadele; Sağlıklı Hayat Merkezi 1939 Bireye Danışmanlık Verdi
Çocuklar İçin Vitamin: Sağlıklı Büyüme ve Gelişim İçin Destek
El Kremlerinin Cilt Bakımında Yenilikçi Yeri ve Önemi
Dexofen Ne İşe Yarar: Dexofen Nedir?
Karaciğer kitlelerinin tanısında Türk doktor ve mühendislerden yapay zeka başarısı