Kene Hakkında Bilgilendirme Devam Ediyor
Erzincan'da sağlık ekiplerince vatandaşlar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan keneler hususunda bilgilendiriliyor.
Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü Merkez İlçe Toplum Sağlığı Merkezi ekiplerince, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebep olan kenelerden nasıl korunulması gerektiği ve kene tutulmalarına karşı ne yapılması gerektiği konusunda riskli bölgeler başta olmak üzere ilçe merkezi, merkez ve merkeze bağlı belde ve köylerde; kahvehane, cami, okul vb. toplu alanlarda saha eğitimleri, muhtar, din görevlileri ve sağlık personelleri eğitimleri devam etmekte. Bu kapsamda eğitimlerin mayıs ve haziran aylarında devam etmesi planlanıyor.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA)
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı kene ile bulaşan tehlikeli bir enfeksiyon hastalığıdır. Dünyada 30’un üzerinde ülkede görülen hastalık, ülkemizde ise çoğunlukla İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yoğunlaşmaktadır.
Türkiye’de KKKA ile mücadele için ciddi tedbirler alınmıştır. Hastaların takibi için sürveyans sistemi kurulmuş, bölge merkezleri oluşturulmuştur. Hastalığın teşhisi için laboratuvar alt yapısı güçlendirilmiştir.
UYARI VE ÖNLEMLER
- Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalıdır. Kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.
- Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde vücutta (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dahil) kene olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- Kene üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek; vücut içeriğini kişiye aktarmasına sebep olacağı için kesinlikle yapılmamalıdır.
- Kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır.
- Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır.
- Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.
- Hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske, vb.) almalıdır.
- Kene tutunan kişiler, 10 günlük süre içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir.
Benzer Haberler
Kanser İlaçları Dahil, 16 İlaç Geri Ödeme Listesine Alındı
Florürlü Vernik Uygulamalarıyla Diş Çürüklerine Karşı Etkili Koruma
Erzincan'da Alparslan İçin Umut Dolu Balonlar Gökyüzüne Yükseldi
Erzincan’da Obeziteyle Mücadele; Sağlıklı Hayat Merkezi 1939 Bireye Danışmanlık Verdi
Çocuklar İçin Vitamin: Sağlıklı Büyüme ve Gelişim İçin Destek
El Kremlerinin Cilt Bakımında Yenilikçi Yeri ve Önemi
Dexofen Ne İşe Yarar: Dexofen Nedir?
Karaciğer kitlelerinin tanısında Türk doktor ve mühendislerden yapay zeka başarısı