Gebelere Kış Ayında Fazla Kilo Uyarısı
Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cenk Naykı Kış aylarında gebelerin dikkat etmesi gereken konularda bilgi verdi.
Doç. Dr. Naykı açıklamasında; “Kış ayları ile birlikte fiziksel koşullarımız değişiyor, böylelikle psikolojik ve beslenme ile ilgili bir takım problemler oluşuyor. İlk olarak ortamlar ile ilgili olarak dikkat edilecek hususlardan bahsetmek istiyorum. Gebelerin normal insanlara göre oksijen almaları ile ilgili daha fazla problem oluşuyor, gebe bayanlarda açık havaya ihtiyaç duyuluyor güneş enerjisinden faydalanmaları hastalar için önemli kış aylarında maalesef kapalı ortamlar da kalmak zorunda kalıyorlar, biz doktorlar hamile bayanlar için şunu önemle öneriyoruz yoğun kalabalık ortamlardan uzak kalınmalı yada daha kısa süre geçirilmeli. Özellikle Polikliniklere başvuran hamileler de gribal enfeksiyonlar ile ilgili problemlerin daha fazla olduğunu belirten Naykı, hastalarımızda hamilelikte grip aşısını mutlak surette öneriyoruz. Eğer gebelik dışında kronik hastalık varsa ki bunlar kalp rahatsızlığı, hipertansiyon, şeker hastalıkları gibi durumlara özellikle grip aşısını yaptırsınlar dedi.
Gebelikte önemli hususlardan biride kontrolsüz ilaç kullanımı olduğunu belirten Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cenk Naykı. Mutlaka gebelerimizin antibiyotik yada başka ilaçlar alma durumları olduğunda hekimlerine danışarak doktor kontrolünde ilaç kullanmalarını önemsiyoruz. Kulaktan duyma tedavilere başvurmamalarını öneriyoruz. Gebelikte her ilaç kullanılmıyor özellikle her antibiyotik kullanılmıyor kontrolsüz ilaç kullanıldığında gebelik de farklı rahatsızlıklar oluşturabiliyor.
Gebelikte beslenmenin de önemine de değinen Doç. Dr. Naykı özellikle kış aylarında haftada 2 kez balık tüketimi, özellikle omega3 den zengin elementlerden oluştuğu için mutlaka kullanımını öneriyoruz. Bunun dışında protein, karbonhidrat ve vitaminden zengin meyvelerden beslenmeleri gerekiyor. Mevsime uygun Karnabahar, Ispanak, Havuç Turp gibi sebzeleri tüketmelerini öneriyoruz. C vitamini açısından nar, portakal, mandalina gibi meyveleri de mutlaka tüketmelidir.
Gebelikte her ne kadar dengeli beslense bile mutlaka destek gereken birkaç vitamin verilmeli bunlar poliasit, D Vitamini ve demir takviyesidir. Poliaside gebelik öncesi başlanmalı D vitamini ve Demir takviyesini hamilelik süresince kullanılmalı dedi.
Gebelik süresince hastamız yaklaşık 9 ila 12 kilo alıyor kilolu hamilelikte 7 kilodan fazla alınmasını önermiyoruz çok zayıflarda ise 18 kiloya kadar alabiliyorlar. Kış aylarında giyimlerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Doç. Dr. Cenk Naykı özellikle pamuklu kıyafetleri tercih etmeli, çok dar ve esnemeyen kumaşlardan yapılan giysileri ise tercih etmemelerini istiyoruz ifadelerine yer verdi.
Benzer Haberler
Kanser İlaçları Dahil, 16 İlaç Geri Ödeme Listesine Alındı
Florürlü Vernik Uygulamalarıyla Diş Çürüklerine Karşı Etkili Koruma
Erzincan'da Alparslan İçin Umut Dolu Balonlar Gökyüzüne Yükseldi
Erzincan’da Obeziteyle Mücadele; Sağlıklı Hayat Merkezi 1939 Bireye Danışmanlık Verdi
Çocuklar İçin Vitamin: Sağlıklı Büyüme ve Gelişim İçin Destek
El Kremlerinin Cilt Bakımında Yenilikçi Yeri ve Önemi
Dexofen Ne İşe Yarar: Dexofen Nedir?
Karaciğer kitlelerinin tanısında Türk doktor ve mühendislerden yapay zeka başarısı