Erzincan’da “Kent Tarım” Projesi Hayata Geçiriliyor
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde Erzincan dâhil 14 ilde uygulanması planlanan "Kent Tarımı" projesi başladı.
Kent Tarımı" projesi kapsamında Erzincan Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Burhan Çakır, Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğünü ziyaret ederek hazırlanan eylem planı çerçevesinde istişarede bulundular. Görüşme sonrası Akyazı Beldesi yakınlarında jeotermal su kaynağı noktasına yatırımda bulunan müteşebbis ziyaret edilerek teknik inceleme gerçekleştirildi.
Kent tarımı, üretim ve tüketim merkezlerini birbirine yakınlaştırarak şehirde yaşayanların taze ve ucuz sebzeye erişiminin sağlanması amaçlayan bir üretim modelidir. Lojistik maliyetlerinin düşürülmesi, zayiatın azaltılması, istihdamın artırılması, gıda arzı ve güvenliğinin sağlanması, köyden kente olan göçün azaltılması hedeflenmektedir. Hazırlanan eylem planı ile proje kapsamında üreticilere tohum, fide, sera, hayvancılık, makine ve ekipman, mesleki eğitim ve sübvansiyonlu kredi kullanımı gibi çeşitli alanlarda destekler sağlanacak.
HANGİ İLLERİ KAPSAMAKTADIR?
Ankara, İstanbul, İzmir, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Yalova ve Doğu Anadolu Bölgesi’nden sadece Erzincan kent tarımı kapsamına alınmıştır.
ERZİNCAN’IN MEVCUT TARIMSAL ÜRETİM DURUMU
Doğu Anadolu Bölgesinde iklim yapısı bakımından ayrı bir yere sahip olan Erzincan, bu iklim yapısı nedeniyle tarım ürünleri çeşitliliğiyle ön plana çıkmaktadır. Erzincan ilimiz sahip olduğu ılıman iklim, organik tarıma uygun bakir arazileri, sulama imkânları, geniş mera alanları, kültür ırkı fazla olan hayvan varlığı, karayolu demiryolu ve havayolu ağının kesişimin de olması, bitki deseni çeşitliliği, marka haline gelebilecek kendine özgü tulum peyniri, bal, Cimin üzümü, fasulye gibi katma değeri yüksek ürünler sayesinde dikkatleri üzerine çekmektedir.. İl genelinde 2016 yılında 90 dekar sera alanı mevcut iken, 2022 yıl sonu itibari ile Erzincan'ın sera varlığı 500 dekarın üzerine çıkmıştır. 2023 yılına kadar 1.000 dekar alana arttırmayı hedeflemekteyiz. Doğu Anadolu bölgesinin sebze deposu olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.
NEDEN ERZİNCAN
ERZİNCAN’IN ILIMAN İKLİMİ
Etrafı dağlarla çevrili olan ilin mikro klima iklim özelliği gösteren bir yapısı vardır. Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde önemli bir konu olan toplam sıcaklık miktarı yeterli gelmektedir. İklim özellikleri sayesinde mart-kasım ayları arasında 9 aylık üretim yapılacaktır.
TEMİZ VE ZENGİN SU KAYNAKLARININ BULUNMASI
İlin en büyük ve en önemli akarsuyu Fırat’ın ana kolu olan Karasu nehridir. Sulama Birlikleri toplamda 40.000 ha alana hizmet etmektedir. Ovanın tamamı temiz su kaynakları ile sulanabilir durumdadır.
SEBZE YETİŞTİRİCİLİĞİNİN YAYGIN OLARAK YAPILMASI
Bölgede sebze yetiştiriciliğinin hali hazırda yapılıyor olması tecrübe kazanımı ve karlı üretime geçişte zaman kaybını engelleyecektir. Ayrıca projemizde kümeleşme faaliyeti gösteren sebze yetiştiriciliği konusunda uzmanlaşmış ve havza haline gelmiş Merkeze bağlı Yeniköy, Uluköy, Kilimli ve Üzümlü ilçesine bağlı Pişkidağ, Denizdamı, Pirisami gibi köylere öncelik verilecektir. Bu durum örgütlenme, ortak iş yapma bilinci, Pazar cazibesi, ana yola yakınlık, tarım sanayi entegrasyonu, ürün işleme paketleme boylama, markalaşma gibi sorunlara çözüm olacaktır.
ERZİNCAN’A KOMŞU İLLERİN FAZLA OLMASI
Coğrafik konumu itibariyle Erzincan İç Anadolu-Doğu Anadolu-Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri arasında köprü görevi görmektedir. İlimizin komşu il sayısının fazla olması ve bu illerin sebze üretim potansiyelinin bulunmaması büyük bir avantaj sağlamaktadır. Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Elazığ, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kars, Malatya, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Trabzon Ve Tunceli illerine ağırlıklı olarak domates başta olmak üzere sebze satışı yapılmaktadır. 18 ilin toplam domates üretiminin 284 bin ton olduğu düşünüldüğünde Erzincan 127 bin ton ile toplam üretimin %45’ini karşılamaktadır. 18 ilin toplam domates ihtiyacı 822 bin ton olduğu düşünüldüğünde toplam ihtiyacın ise %15’ini karşılayabilmektedir. Oluşan domates açığı 538 bin ton olduğu kabul edilirse bölgede 21 bin dekar örtü altı sebze üretim tesisine ihtiyaç vardır.
TARIMA ELVERİŞLİ OLDUĞU HALDE KULLANILMAYAN TARIM ARAZİLERİNİN BULUNMASI VE PARSEL BÜYÜKLÜĞÜ
İlimizde Tarıma elverişli olan 202.695 hektarlık alanın 75 bin hektarlık kısmı (yaklaşık %37) çeşitli nedenlerden dolayı kullanılmayarak üretim dışında kalması bu alanlarda yeni yatırımların yapılmasına imkân sağlaması.
Mevcut durumda Erzincan’daki tarım parsel sayısının %60’ı toplam tarım alanının %12’si 5 da ve altında olması dezavantaj gibi gözükse de birim alandan en yüksek verim alınmasını sağlayan örtü altı sebze yetiştiriciliğini bu durumu fırsatı çevirmek için önemli bir kozumuzdur.
ULAŞIM İMKÂNLARI
Karadeniz Bölgesini Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine bağlayan, doğu batı koridorunu sağlayan karayoluna sahiptir. İlimiz dâhilinde 243 Km. demiryolu mevcuttur. Demiryollarında yolcu ulaşımı Kars-Haydarpaşa doğu ekspresi ile sağlanmaktadır. Hızlı tren çalışmaları devam etmektedir. Ankara, İstanbul ve İzmir’e direk uçuşlarla havayolu imkanı sunmaktadır.
YAYLA SEBZECİLİĞİ
Pazarlama stratejimiz başında gelen yöntem yayla sebzeciliğidir. Sebze üretiminin en fazla yapıldığı Antalya, Mersin gibi illerde an sıcak aylar olan temmuz ve ağustos aylarında ikinci ürün için oluşan boşlukta pazara ürün arz edememeleri yayla sebzeciliği kavramını oluşturmuştur. Erzincan, Amasya, Tokat, Eskişehir gibi iller bu açığı fırsat bilerek pazara ürün arz edilmeyen bu dönemde ürettikleri ürünleri pazara sokmaktadır. Tüccarlar ve fide ilaç gübre firmaları bu durumun farkına vararak ilimize ayrıca mesai harcamaktadırlar. Erzincan'da sebze üretimi konusunda amacımız Antalya, Mersin gibi illerle mücadele etmek değildir. Yayla sebzeciliği konusunda bölgesinde söz sahibi olarak çevre illerin ve bölgelerin sebze deposu haline gelerek marka değerimizi oluşturmak temel hedefimizdir.
MERKEZ VE ÜZÜMLÜ İLÇELERİNDEKİ HAL VARLIĞI
Hali hazırda Merkez ve Üzümlü ilçelerinde sebze-meyve hallerinin bulunması pazara ulaşma konusunda kolaylık sağlamaktadır. Üretilecek ürünlerin Pazar sıkıntısı bulunmamaktadır.
Erzincan’da Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğini Destekleyen Kaynakların Olması
Yüzde 50 hibeli KKYDP projeleri, Yüzde 65 hibeli TKDK projeleri, Yüzde Faiz indirimli Ziraat Bankası Kredileri, Yüzde Yerel kaynaklı projeler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı hibeleri
ERZİNCANLI GENÇ NÜFUSUN TALEPLERİ
Örtü altı sebze yetiştiriciliği için aralarında lisans mezunlarının da bulunduğu hali hazırda 300 kişilik genç nüfusun talebinin bulunması yerel sahiplenmenin olduğunu, tarım nüfusunun gençleşmesi gerektiğini ve bu sektörün gelişmeye açık olduğunu göstermektedir. Ayrıca örtü altında genç nüfusun artması örgütlenme, ortak iş yapma bilinci, akıllı tarım uygulamaları, dijitalleşme, biyolojik ve biyoteknik mücadele gibi yöntemlerin uygulanması ve benimsenmesinde kolaylık sağlayacaktır.
JEOTERMAL KAYNAK VARLIĞI
Açık alanda ve örtü altı sebze üretiminin yanında jeotermal ısıtmalı sera çalışmaları ilimizde devam etmektedir. Sera TDİOSB için 1000 da alanda proje müracaatı yapılmış olup özel bir firma tarafından 30 lt/sn debili 40 oC sıcaklıkta su kaynağı bulunmuştur. Özel firmaya meradan 120 da alan tahsis edilmiş ve tesis inşaatı bu yıl içerisinde başlaması beklenmektedir.
GENİŞ MERA VARLIĞI
434.269 ha alan mera alanına sahip ilimizde büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için uygun alanlar bulunmaktadır.
ERZİNCAN’DAKİ TESİSLER
Saatte 8 bin adet kapasiteli Tavuk Kombinesi, 9 bin 460 adet büyükbaş kapasiteli Besi TDİOSB, 500 başlık düve üretim merkezi, Meyve işleme tesisi, Tarım Kredi Kooperatifi süt fabrikası
ERZİNCAN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ OLARAK UYGULAMAYI PLANLADIĞIMIZ PROJELER
Bakanlık, yerel kaynaklar ve çeşitli kalkınma ajanslarına sunduğumuz projeler ile örtü altı sebze üretim tesisleri, yazlık ve kışlık sebze fidesi temini, meyve ve tıbbi aromatik bitki fidanı teşviki, hububat, baklagil ve yem bitkileri tohumu desteklemeleri, makine parkı projeleri, arıcılık malzemeleri hibesi gibi projelerin hayata geçirilmesi planlanmaktadır.
Eylem planı, 2023 yılında Ankara, İstanbul, İzmir ve Erzincan ile İstanbul hinterlandında yer alan Balıkesir, Bursa, Bilecik, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova olmak üzere 14 ilde uygulanacak. Gelecek yılın uygulama sonuçlarına göre proje diğer illere de yaygınlaştırılacak.
Benzer Haberler
Tercan Baraj Gölüne Milyonlarca Yavru Balık Bırakılıyor
Tercan’da Mikroçip Uygulaması Devam Ediyor
Erzincan Hem İç Hem De Dış Pazarlar İçin Üretiyor
Uluköy’de Yılda 15 Milyon Yavru Üretiliyor
Erzincan Tulum Peyniri Atatürk Orman Çiftliği’nde Satışa Sunuldu
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Ahmet Tanoğlu’na Taziye Ziyareti
Anagold Madencilik'ten Sosyal Medyadaki Asılsız İddialara Yanıt
Bebeğimin İlk Ek Gıdası Ne Olmalı?