Bu Helva Sadece Kış Mevsiminde Yapılıyor
Erzincan’da özellikle kış mevsiminde köy odaları ve köy konaklarında pişirilen yöreye özgü tel helvası geleneği bugün hala yaşatılıyor.
Şeker, su, irmik ve limon kullanılarak hazırlanan ve kar yüzeyine bırakılıp soğutulan tel helva, yörede kış aylarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor. Kentte, ‘pişmaniyenin atası’ olarak da bilinen tel helvası, köy odaları ve köy konaklarında yapılıyor.
Karın yağmasıyla yapılan, düşük maliyetiyle tercih edilen tel helva, irmik, şeker, su ve limon suyundan yapılıyor. Erzincan’ın Otlukbeli, Çayırlı ve Tercan ilçelerine bağlı köylerde, köylü sakinleri bir araya gelerek hazırladıkları tel helvayı önce miyane olarak adlandırılan macun kıvamına getiriyor. Ardından hava sıcaklığının sıfırın altında eksi 10 dereye kadar düştüğü anda kar üzerine bırakılıyor. 5 veya 10 dakika soğutulduktan sonra ikinci kez yoğruluyor.
Karın üzerinde lezzetini aldığı düşünülen tel helva, soğuk kış gecelerin vazgeçilmez tatlıları arasında gösteriliyor.
Yörede tel helva geleneği yıllardır yaşattıklarını söyleyen Hasan Atınç, müdavimlerinin de olduğu helvanın, birliktelik ve samimiyeti simgelediğini söyledi.
Benzer Haberler
Tarım Vatandaş Ve Çözüm Odaklı Çalışmaya Devam Edecek
TYB Erzincan'da D. Mehmet Doğan'a Vefa Gecesi
300 Metrekarelik Alanda 70 Çeşit Üzüm Yetiştiriyor
Erzincan’ın Yeni Gözdesi: Çekirdeklik Ayçiçeği
Erzincan’da Genel Tarım Sayımı Devam Ediyor
Erzincan’da Jeotermal Yatırım Hız Kesmeden Devam Ediyor
SRC Belgesi Alma Süreci Nasıl İşler?
Genel Müdür Güldal Erzincan’da İncelemelerde Bulundu