Aydoğdu, Erzincan İçin Ortak Heyecan Oluşturmak Şehrin Rotasını Belirlemek İstiyoruz
Erzincan Valiliği himayelerinde ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi akademisyenlerinin yürütücülüğünde kamu kurumları, yerel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşların katılımı ile “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Yerel Dinamikleri Harekete Geçirme Çalıştayı” düzenlendi.
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, “Bu çalıştayın amacı şu; ortak heyecan oluşturmak istiyoruz. Şehrin rotasını belirlemek istiyoruz. Nesiller gelir, nesiller geçer. Mühim olan, gelecek nesillere miras olarak ne bıraktığınız."
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükksaap Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen çalıştay açılış programına, Erzincan Valisi Sayın Doç. Dr. Hamza Aydoğdu, Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, Belediye Başkanı Bekir Aksun, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Ak Parti İl Başkanı M. Cavit Şireci, kamu ve kuruluş müdürleri ve davetliler katıldı.
Programda ilk olarak açılış konuşması yapan Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Cem Şems Tümer, çalıştayın şehrin tüm dinamiklerinin katılımı ile bir ilk olma özelliği taşıdığını belirtti.
Çalıştay Değerlendirme Toplantısında;
Tarım ve Hayvancılık, Kültür, Turizm ve Doğa Sporları, Sanayi ve Teknoloji, Eğitim, Gençlik ve Aile, Deprem Bilinci, Sağlık
Ana başlıklarında iki gün boyunca 26 alt çalışma grubunda yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan sonuçlar Grup Başkanları tarafından sunum eşliğinde katılımcılara anlatıldı.
Sırasıyla yapılan sunumlarda,
TARIM ve HAYVANCILIK ANA BAŞLIĞI ALTINDA;
1- Bitkisel Üretim
2- Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvancılık
3- Kanatlı Yetiştiriciliği, Arıcılık ve Su Ürünleri
4- Yöresel Ürün Üreticileri
olmak üzere 4 alt başlıktaki mevcut durum, bu konu başlıklarında gerçekleştirilen görüşmeler ve alınan kararlar Vali Yardımcısı Yusuf İzci tarafından,
DEPREM BİLİNCİ ANA BAŞLIĞI ALTINDA;
1- Erken Uyarı ve Acil Müdahale Sistemleri
2- Yapı Güvenliği
3- Afet Öncesi, Afet Sırasında ve Sonrasında Yapılması Gerekenler, Eğitimler ve Tatbikatlar
4- İmar Planlaması
olmak üzere 4 alt başlıktaki mevcut durum, bu konu başlıklarında gerçekleştirilen görüşmeler ve alınan kararlar Deprem Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden tarafından,
SAĞLIK ANA BAŞLIĞI ALTINDA;
1- Sağlıkta Hizmet, Kalite ve Çeşitliliğin Artırılması
2- Fizik Tedavi Merkezlerinin Geliştirilmesi,
3- Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulamaları,
olmak üzere 3 alt başlıktaki mevcut durum, bu konu başlıklarında gerçekleştirilen görüşmeler ve alınan kararlar Erzincan İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin tarafından,
SANAYİ ve TEKNOLOJİ ANA BAŞLIĞI ALTINDA;
1- Ara Eleman Yetiştirme ve Temini Çalışması
2- İl Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Çalışmaları
3- Dezavantajlı Kesimlerin ve Kadın Kooperatiflerinin Ürettikleri Ürünlerin Satış İmkanları Arttırma Çalışmaları
4- Teknoloji Okur Yazarlığı
olmak üzere 4 alt başlıktaki mevcut durum, bu konu başlıklarında gerçekleştirilen görüşmeler ve alınan kararlar Erzincan İl Ticaret Müdürü Recai Palabıyık tarafından,
KÜLTÜR, TURİZM ve DOĞA SPORLARI ANA BAŞLIĞI ALTINDA;
1- Ergan Dağı
2- Dağcılık Bisiklet
3- Motokros, Off-Road, Bisiklet
4- Rafting Kano
5- Yamaç Paraşütü
6- Kardeşlik Korosu
7- Geçmişe Ait Kültürel Değerler
olmak üzere 7 alt başlıktaki mevcut durum, bu konu başlıklarında gerçekleştirilen görüşmeler ve alınan kararlar Erzincan Gençlik ve Spor İl Müdürü Volkan Burak Mumcu tarafından,
EĞİTİM, GENÇLİK ve AİLE ANA BAŞLIĞI ALTINDA;
1- Okul-Aile
2- Aile Gelişim ve İletişim
3- İnovasyon ve Dijitalleşme
4- Okul-Sosyal Hizmet
olmak üzere 4 alt başlıktaki mevcut durum, bu konu başlıklarında gerçekleştirilen görüşmeler ve alınan kararlar Erzincan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Serdar Demirci tarafından katılımcılara anlatıldı.
Sunumlar eşliğinde yapılan bilgilendirmelerin ardından katılımcılar tarafından sunum yapan Grup Başkanlarına sorulan sorular ve dile getirilen görüşler de karşılıklı olarak istişare edildi.
Genel değerlendirmede ilk sunumu Erzincan Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Tarım ve Hayvancılık Sektörü üzerinden gerçekleştirdi. Erzincan’da tarım ve hayvancılığın çok önemli bir potansiyel kaynağı olduğunu söyleyen İzci “Erzincan’ımız sahip olduğu bereketli topraklar ve çok sayıda besi hayvancılığı imkânı ile bölgede önemli bir role sahiptir. Fakat mevcut durumun daha da iyileştirilmesi ve bölgemizin var olan potansiyelinin yükseltilmesi için atılacak adımlar çalıştayımızda karara bağlanmıştır” dedi. İzci daha sonra Erzincan’ın coğrafi işaret almış yöresel ürünlerine değinerek “Şehrimizin coğrafi işaret alan Tulum Peyniri, Erzincan Kesme Kadayıfı, Refahiye Balı, Cimin Üzümü, Kemah Tuzu, Eğin Dutu, Erzincan Üzüm Sarucu ve Kemaliye Lök Tatlısı gibi lezzetlerinin gastronomi alanında Erzincan’a katkı sunacak potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Tarım ve Hayvancılık Sektörüne dair yapılan sunumdan sonra söz alan Rektör Levent, “ Erzincan’ımız ile özdeşleşen tulum peynirimizin standardizasyonun sağlanmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Şehrimizin markalaşama ve kurumsal imaj inşa etme konularına bu çalıştay vasıtasıyla biraz daha ağırlık vermesi gerektiği kanaatindeyim. Bu nedenle çalıştayımız Erzincan’ımıza kazandıracağı yeni değer ve imkânlar açısından hayati bir öneme sahiptir” dedi.
Genel Değerlendirme toplantısında ele alınan ikinci sunum ise AFAD ve Deprem Bilinci başlığıyla Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Deprem Teknolojileri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden tarafından gerçekleştirildi. Erken uyarı ve acil müdahale sistemleri, yapı güvenliği, afet öncesi, afet sırasında yapılması gerekenler, eğitimler ve tatbikatlar ile imar planlaması konusunda yapılması gerekenler masaya yatırılarak tartışıldı. Erzincan’ın deprem konusunda acı tecrübelere sahip olduğunu söyleyen Özden “Bu çalıştay ile yaptığımız çalışmalarda şehrimizin potansiyel depremler karşısında alacağı önlemler deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası olarak detaylı bir şekilde dile getirilmiştir” dedi. Prof. Dr. Şevket Özden’in sunumundan sonra katkı yapmak için söz alan Rektör Levent, “Çalıştayımızın ele aldığı tüm konular önemli olmakla beraber deprem bahsi bilhassa üzerinde hassasiyetle durmamız gereken konuların başında gelmektedir. Bu çalıştayın hazırlık aşamasında Şevket hocamla konuşurken kendisinin Erzincan ile ilgili yürüttüğü çalışmalar hakkında çok heyecanlı olduğunu bana ifade etti. Bu heyecan şehrimize değer katma ve ileri taşıma konusunda oldukça önemli bir etkendir. Bu nedenle çalıştayda emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.
Genel değerlendirmenin üçüncü sunumu ise Erzincan İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin tarafından gerçekleştirildi. Erzincan’ın sahip olduğu mevcut sağlık sistemi dile getirilirken şehrimize sağlık alanında değer katacak yeniliklerin hayata geçirilmesi konusunda bu çalıştayın çok önemli olduğu vurgulandı. Dördüncü sunum ise Sanayi ve Teknoloji Sektörü başlığı altında Erzincan Ticaret İl Müdürü Recai Palabıyık tarafından düzenlendi. Palabıyık, “Erzincan, Doğu Anadolu ve Karadeniz arasında köprü görevi görmekte ve lojistik bakımından çok önemli bir güzergâhta yer almaktadır. Şehrimizin sanayi ve teknoloji potansiyelini daha da güçlendirerek bölge de hâkim konuma getirmek adına düzenlenen çalıştay hayati bir öneme sahiptir” ifadelerini kullandı. Genel değerlendirme toplantısının beşinci sunumu Erzincan Gençlik ve Spor İl Müdürü Volkan Burak Mumcu tarafından yapıldı. Mumcu “Erzincan’ın sahip olduğu doğal zenginlikler, kültür turizmi ve doğa sporları açısından şehrimizi oldukça avantajlı bir konuma yerleştirmektedir. Bu çalıştay ile beraber var olan projelerimize yenilerini de ekleyerek şehrimizi doğa sporları konusunda önemli bir konuma getirmek önceliğimizdir” dedi. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Yerel Dinamikleri Harekete Geçirme Çalıştayı’nın genel değerlendirme toplantısının altıncı ve son sunumu Erzincan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Serdar Demirci tarafından “Eğitim Gençlik ve Aile Sektörü” başlığı altında gerçekleştirildi. Demirci, okul-aile, aile gelişim ve iletişim, inovasyon ve dijitalleşme ile okul ve sosyal hizmet konularında yürüttükleri çalışmalardan bahsetti. Gençlerin eğitim ve sosyal alanda yaşadıkları problemlerin nasıl girdirileceği ve aileleri ile olan iletişimlerin hangi yöntemlerle daha üst seviyelere çıkarılacağına değinen Demirci, gençlere verilen önemin memleketimizin geleceğine verilen değer olduğunu belirtti.
“ORTAK HEYECAN OLUŞTURMAK ŞEHRİN ROTASINI BELİRLEMEK İSTİYORUZ”
Program sonunda yaptığı konuşmasına, iki gün boyunca yaptıkları özverili çalışmalar nedeniyle akademisyenlere ve tüm katılımcılara teşekkür ederek başlayan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, “Bu çalıştayın amacı şu; ortak heyecan oluşturmak istiyoruz. Şehrin rotasını belirlemek istiyoruz. Nesiller gelir, nesiller geçer. Mühim olan, gelecek nesillere miras olarak ne bıraktığınız. Amasız, fakatsız bu şehre hepimiz hizmet etmek istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu coğrafyanın yıldızı. Bu yıldızın yanında Erzincan’ın da parlayan bir yıldız olmasını istiyoruz. Hiçbir şey yapmasak bile heyecanımızı taze tutmak istiyoruz.
“ERZİNCAN DOĞUYU BATIYA BAĞLIYOR, KARADENİZ’İ DE DOĞUYA BAĞLAYAN BİR OMURGADIR”
Erzincan asil ruhlu, yüksek soylu insanların yaşadığı bir şehirdir. Buna çok samimiyetimle inanıyorum ve bunu da her gezdiğimizde görüyoruz. Anadolu’nun aynı zamanda omurgasıdır Erzincan. Doğuyu batıya bağlıyor, Karadeniz’i de doğuya bağlayan bir omurgadır Erzincan. Bütün dinamikleriyle beraber Erzincan’ı inşa etmemiz gerekiyor. Medeniyet inşası için, değerlerin inşası için, yerelde ki bütün dinamiklerin bir araya gelmesi gerekiyor. İki kişi samimi olursa üçüncüsü Allah’tır. Bizim birbirimize samimi olmamız lazım. Geçmişi güçlü olan Erzincan inşallah geleceğe de güçlü olarak devam edecektir. Biz sizlerle birlikte bu şehirde güzel hizmetler yapmak istiyoruz. Bu çalıştayın bütün amacı da budur” Dedi.
Açılış programının ardından Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’ya Erzincan’ın kültür ve turizm rotasını içeren haritayı hediye etti.
“Cumhuriyetimizin 100. Yılında Yerel Dinamikleri Harekete Geçirme Çalıştayı” açılış programının ardından Vali Aydoğdu, Rektörümüz Prof. Dr. Akın Levent ve il protokolüyle birlikte çalışma gruplarını ziyaret etti.
Çalıştay tarım ve hayvancılık, kültür, turizm ve doğa sporları, sanayi ve teknoloji, eğitim, gençlik ve aile deprem bilinci ve sağlık olmak üzere 6 ana başlık ve bu sektörlere bağlı 185 bilim insanı ve 687 katılımcı ile iki gün boyunca Erzincan’ın geleceği birlikte tasarlanarak, geleceğe ilişkin stratejiler ve eylem planları oluşturulacak.
Benzer Haberler
Tercan Baraj Gölüne Milyonlarca Yavru Balık Bırakılıyor
Tercan’da Mikroçip Uygulaması Devam Ediyor
Erzincan Hem İç Hem De Dış Pazarlar İçin Üretiyor
Uluköy’de Yılda 15 Milyon Yavru Üretiliyor
Erzincan Tulum Peyniri Atatürk Orman Çiftliği’nde Satışa Sunuldu
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Ahmet Tanoğlu’na Taziye Ziyareti
Anagold Madencilik'ten Sosyal Medyadaki Asılsız İddialara Yanıt
Bebeğimin İlk Ek Gıdası Ne Olmalı?