Aktürk, Taleplerimiz Sadece Ekonomik, 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu Gereği
Son günlerde medyaya yansıyan Barolar ve Adalet Bakanlığı arasındaki anlaşmazlık ile ilgili yazılı açıklama yapan Erzincan Barosu başkanı Av. Adem Aktürk, 1136 sayılı Avukatlık kanunu gereği ekonomik taleplerimizi ilettik” dedi.
Başkan Aktürk yaptığı açıklamasında, “Son bir haftadır medyaya yansıyan Barolar ve Adalet Bakanlığı arasındaki anlaşmazlığın ne olduğunu vatandaşlarımıza sade bir dille anlatmakta yarar görmekteyiz;
CMK SİSTEMİ; müdafi seçebilecek durumda olmayan şüpheli, sanığa ve vekil seçebilecek durumda olmayan mağdura hukuki yardımda bulunması için; Baro tarafından ücreti Bakanlık tarafından karşılanan bir avukat atama sistemidir.
Adalet Bakanlığının yayınladığı 2023 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre, bir avukatın Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki özel bir dosya için müvekkilinden en az 17 bin 400 TL ücret alıp buna göre makbuz düzenlemesi gerekir. Fakat aynı Adalet Bakanlığı, Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki bir dosyaya CMK sisteminden Baronun bir avukatı görevlendirmesi durumunda; vergiler dahil (yüzde 18 KDV ve yüzde 20 Stopaj) 1997 TL ödeme yapar.
Vergileri çıkarınca, avukata kalan NET ÜCRET Bin 353 TL’dir.
Asliye Ceza Mahkemesinde de vergileri çıkarınca avukata kalan NET ÜCRET 754 TL’dir.
Ayrıca bu dosyalar ortalama 4-5 yıl, hatta bazen daha fazla sürmektedir.
Bir avukatın bu süreçte onlarca kez adliyeye gitmek zorunda kaldığını da belirtmemiz gerekir.
Yol, yemek vs. masrafını da ekleyip alınan tutardan düşersek, avukata bu tutardan geriye bir şey kalmadığı ortadadır.
Bir avukat özel olarak aldığı dava ile ilgili dosyada, müvekkili beraat ederse Asliye Ceza Mahkemesinde 9200 TL, Ağır Ceza Mahkemesinde 17 bin 400 TL vekalet ücretine hak kazanır. Fakat CMK görevlendirmesinde müvekkiliniz beraat etse ekstra 1 TL’ye dahi hak kazanamazsınız, ücret alamazsınız.
Soruşturma görevine gelecek olursak; Avukat emniyette ifadeye katılacak, sonrasında savcılıkta bir daha ifadeye katılacak, sonra Sulh Ceza Hâkimliğinde duruşmaya katılacak, çıkan karara göre bir de itiraz dilekçesi düzenleyip gönderecek. Bu saydığım süreç en iyi ihtimalle bir gününüzü alacak, hepsi için toplam NET ÜCRET 440 TL alacaksınız sadece...
Peki, avukata bu ödeme ne zaman yapılıyor? Yerine göre değişmekle beraber 1 ay ile 8 ay arasında değişen sürelerle ödeme yapılmaktadır. Enflasyonist bir ortamda bu ücretlerde eriyip gidiyor. Ve bunun için de bir sürü evrak hazırladıktan sonra onaylatıp teslim etmeniz gerekmektedir.
İşin sonucuna gelecek olursak, asgari ücretle 5 bin 500 TL çalışan bir vatandaşa devletin aynı işi verip karşılığında vergiler dahil 649 TL ödeme yapmasını hangi vatandaş kabul eder? Bir avukat hakkınızı kollukta, savcılıkta, mahkemede sonuna kadar savunacak, avukata bu ücretler ödenecek, siz razı mısınız?
Savunulmak anayasal bir hak, sosyal Devletin de bu konularda görev ve sorumlulukları mevzuatta açıkça düzenlenmiştir. Herkesin empati yapıp vicdani kanaatine göre değerlendirme yapması dileğiyle.
Benzer Haberler
Tercan Baraj Gölüne Milyonlarca Yavru Balık Bırakılıyor
Tercan’da Mikroçip Uygulaması Devam Ediyor
Erzincan Hem İç Hem De Dış Pazarlar İçin Üretiyor
Uluköy’de Yılda 15 Milyon Yavru Üretiliyor
Erzincan Tulum Peyniri Atatürk Orman Çiftliği’nde Satışa Sunuldu
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Ahmet Tanoğlu’na Taziye Ziyareti
Anagold Madencilik'ten Sosyal Medyadaki Asılsız İddialara Yanıt
Bebeğimin İlk Ek Gıdası Ne Olmalı?