ANA SAYFA GÜNDEM SİYASET EKONOMİ EĞİTİM SPOR ARŞİV KÜNYE ILETISIM
25.09.2017 KOBİ gel-Kobi Gelişim Destek Programı Proje Teklif     -    25.09.2017 Erzincan Ticaret İl Müdürlüğü Denetimlerine Hız     -    25.09.2017 Tercan'da 40 kişilik kontenjana, 171 kişi başvurdu     -    25.09.2017 Erzincan'daki darbe girişimi davası başlıyor     -    25.09.2017  Okul Öncesi Eğitimlerine Heyecanla Başladılar     -    25.09.2017 Erzincan Barosundan Anlamlı Yardım     -    25.09.2017  Alzheimer Hastalığına Dikkat Çekildi     -    25.09.2017 Dede Paşa Erkek Kuran Kursunda İstişare Toplantısı     -    23.09.2017 Erzincan Üniversitesi 24.551 Öğrencisiyle Yen     -    23.09.2017  Ahıska Türklerinin beşinci kafilesi Erzincan'da     -    23.09.2017 Muharrem Ayının İlk orucu Açıldı     -    23.09.2017 Pancar Hasatları Başladı     -    23.09.2017 Kaymakam Karaca Eğitim Haftasında Okulları Ziyaret     -    23.09.2017 Vatandaşların Toprak Yol İsyanı     -    23.09.2017 Atatürk Parkında Su Sıkıntısı     -    23.09.2017  Terminal Bölgesi Yeniden Şekilleniyor     -    23.09.2017 Anagold 24Erzincanspor Lig dede Başarı Hedefliyor     -    23.09.2017 Ayakkabı Boyayarak 3 Çocuk Okutuyor     -    23.09.2017 23 Çırak Öğrenci İngiltere'ye Gidecek     -    22.09.2017 “Hicret, İslâm tarihinin en önemli hadisesidir”     -    22.09.2017 Kupa Beyi Devam Dedi 4-2     -    22.09.2017 Erzincan'da "terör örgütü" davası     -    22.09.2017 Amatör Spor Kulüplerine Malzeme Yardımı Yapıldı     -    22.09.2017 50 kişilik yolcu otobüsünde 174 kaçak     -    22.09.2017  "Müzebüs" yeni dönem eğitim yolculuğuna başladı     -    22.09.2017  Vicdansız sürücü römorkun arkasına bağladığı atı     -    22.09.2017  İlk Hacı Kafilesi Geldi     -    22.09.2017 Velilere Uyum Eğitimi Verildi     -    22.09.2017  Park AVM PTT Şubesi Hizmete Devam Ediyor     -   
Dağ Sarımsağı büyük ilgi görüyor

Dağlık alanlarda yetişen, şifa deposu olarak bilinen ve yemeklere ayrı bir lezzet katan dağ sarımsağı özellikle ilçe ve köylerde satılıyor.

Dağlık alanlarda yetişen, şifa deposu olarak bilinen ve yemeklere ayrı bir lezzet katan dağ sarımsağı özellikle ilçe ve köylerde satılıyor. Kilosu 30 TL’yi bulan dağ sarımsağı Erzincan’ın Munzur dağları yükseltilerinde köylüler tarafından toplanarak, satışa sunuluyor.

            Kemah ilçesinde ikamet eden ve geçiminin büyük bir kısmını dağlık alanlar da topladığı bitkiler ile sağlayan Celil Göker, dağ sarımsağı sezonunun başladığını ve Munzur dağının yüksek bölgelerinde topladığı sarımsağı, kilosu 30 TL’den satıyor. Celil Göker, dağ sarımsağının birçok hastalığa da iyi geldiğini söyledi. Göker, “Tunceli ve Erzincan sınırında olan dağlardan günde 10 ile 15 kilo dağ sarımsağı toplayarak bunları satıyorum. Kilosu 30 TL den müşteri buluyor. Birçok hastalığa da iyi geliyor. Dağ sarımsağı bir şifa deposu. Toplaması çok zahmetli. Temmuz ve Ağustos aylarında topluyoruz. Daha sonra yeşil kısmı kuruduğu için dağlık arazide bulması ve toplaması çok zor.” açıklamasında bulundu.

DAĞ SARIMSAĞININ ÖZELLİKLERİ

Dağ sarımsağı sert ve keskin kokusu, acı tadıyla bazı yiyeceklerimize benzersiz bir çeşni ve lezzet katması amacıyla kullanılan Sarımsağı veren bitki Zambakgillerdendir. Anayurdu Asya kıtası olan sarımsak, ülkemizde bol bol yetiştirilip tüketilmektedir. Dağ Sarımsağı dünyada sadece Tunceli ve Erzincan’da özellikle Munzur dağları eteklerinde yer alan bölgelerde bulunan endemik bir bitki türüdür.

Dağ Sarımsağı, tek dişli üzerinde ki kabukları arasında küçük diş oluşumları bulunan, bilinen sarımsak aromasına sahip diğerinden farklı olarak çiçeklenip tohum verebilen bir türdür. Tek dişli olması, kabuk sayısının kültür sarımsağın dan az (1-2 Adet) olması ve başların 18-20 cm'de uzun süre saklana bilmesi gibi özellikleri edeniyle tüketim amacıyla olduğu gibi, endüstride de kullanım şansı bulunmaktadır. Yörede de dağlardan toplanarak "Kaya Sarımsağı" adı altında satılmakta ve ticari mal olaraktan kullanılmaktadır. Baş üzerinde kuruduğunda sarı renk alan kalın ve sert özellikte koruyucu kabuk, bu kabuğun üzerinde ise 1-2 adet beyaz renkte ince yapılı kabuk bulunmaktadır. Bu ince kabuklar arasında sayıları 1-4 arasında değişen soğancıklar vardır. Başın iriliği yetişme şartlarına bağlı olarak 80 grama ulaşabilir. Ortalama irilik 10-30 gramdır. Kültür şartlarında çapı 5-6 cm olan soğanlar elde edilebilir. Baştan kabuğun ayrılışı kolaydır. Yetişme dönemi uzundur. Arkeolojik kayıtlardan, tarihin ilk çağlarında Sümerlerin, Sarımsağı bildikleri ve ilaç olarak kullandıkları anlaşılırken, eski Mısırlıların da sarımsağı yedikleri ve ilaç olarak kullandıkları belirtiliyor.

SARIMSAĞIN SAĞLIĞA FAYDALARI

Sarımsak, bedenin bağışıklık sistemini uyarır, yani antibiyotiklere benzer etkiler yaparak bedendeki enfeksiyonlara karşı savaşır: Bu bağlamda nezle, soğuk algınlığı, uçuk; mide, bağırsak ve mantar iltihapları, Arpacık gibi bakteri, virüs ve mantarların oluşturduğu enfeksiyonlar sayılabilir. Kandaki kolesterol düzeyini düşürür: Yapılan araştırmalar, Günde iki diş sarımsak yiyen kişilerin kolesterol düzeyinde, kısa dönemde % 10'luk düşüşlerin gerçekleştiğini ortaya koymuştur. .Sarımsak, kanı sulandırır ve kan dolaşımını hızlandırır: Bu sayede sarımsak, kalp krizi ya da felç geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarını önler. .Yüksek tansiyonu düşürür: Araştırmalar, makul düzeyde sarımsak alımının bile bu etkiyi sağladığını göstermektedir. Sarımsak, kan şekerinin düzeyini düşürür: Bu sayede bazı şeker hastalarına sarımsak yemenin iyi geldiği yapılan bilimsel araştırmalarla saptanmıştır. Bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır. Yapılan araştırmalarda sarımsak tüketen kişilerde, özellikle Mide Kanserine yakalanma tehlikesinin azaldığı belirlenmiştir. .Sarımsak kronik bronşiti önler, etkisini azaltır. Balgam, idrar, safra ve Gaz söktürücüdür. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.



Haberin Ekleniş Tarihi :13.08.2014    Kaynak :

Bu haber toplam 9093 defa okunmuştur.

Yorumlar

          ANKETLER
          SON DAKİKA

            E-HABER BÜLTENİ



            EN ÇOK OKUNANLAR



            GALERİDEN VİDEOLAR


            SİTE İÇİ ARAMAM



            ERZİNCAN HAVA DURUMU

Yec Web Tasarım ve Yazılım