YAZARLAR

Anketimiz Katılın

Web Sitemizin Hizmetlerinden Memnunmusunuz?
05 Temmuz 2018
   |    Sonuç Göster

Limon, Kuru Meyve İhracatı Artmalıdır

TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Birlik Başkanı Bedir Limon, PANDEMİ döneminde tarlada kalan sebze ve meyveler kurutma yöntemi ile muhafaza edilip ihraç edilerek ülkemiz ekonomisine ve üreticimize kazandırılmalı dedi.

16 Eylül 2020 09:01

Türkiye’de sebze ve meyvenin en az dörtte birinin tüketilemeden çöpe gittiğini hatırlatan TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Birlik Başkanı Bedir Limon, “Üreticilerin alın terinin ve milli servetimizin boşa gitmemesi için sebze ve meyvelerin tarlada telef olmasına müsaade edilmemeli. Sebze ve meyve ihracatında yeni yöntemler geliştirilmeli. Özellikle PANDEMİ döneminde tarlada kalan sebze ve meyveler kurutma yöntemi ile muhafaza edilip ihraç edilerek ülkemiz ekonomisine ve üreticimize kazandırılmalı. Bakanlık desteği ile ortak kurutma tesisleri yapılarak sebze ve meyvelerin kurutulmasına imkân verilmeli” dedi.

Çiftçilerin alın terinin boşa gitmemesi için tarlada kalan sebze ve meyvelerin yeni yöntemler geliştirilerek ihraç edilmesinin önemine değinen Limon, “Ülkemizde 2019 yılında 119,2 milyon ton olan temel tarım üretiminin 10,7 milyon tonu sofraya ulaşmadan kaybedildi. Bu kayıplar üreticimiz, esnafımız ve vatandaşlarımız açısından oldukça üzücüdür. Üreticilerimizin dişiyle tırnağıyla çalışarak ürettiği sebze ve meyvelerin daha sofralara ulaşmadan tarlada zayi olması hem milli servetimizin hem de çiftçilerimizin alın terinin boşa gitmesi demek. İklimsel çeşitliliği ve verimli toprakları sayesinde her türlü sebze ve meyvenin yetiştirildiği ülkemizde domates, biber, patlıcan, bamya, kabak, fasulye, kayısı, üzüm, dut, erik gibi çok sayıda sebze ve meyve yaz güneşinde kurtularak uygun koşullarda saklanıp tarlada çürümekten kurtarılmalı. Bu yılın ilk 6 ayında 271 bin ton olan kuru meyve ihracatı daha da artırılmalıdır” diye konuştu.

Gıda sanayinin vazgeçilmez ürünü olan domatesin tarlada kaldığı yönündeki haberlerin üzücü olduğunu dile getiren Limon, “Ülkemizde en çok üretilip tüketilen tarım ürünlerinin başında gelen domatesin bu yıl tarlada kaldığı yönündeki haberler tüm kesimler açısından olumsuz bir durum. Sofralarda ve gıda sanayisinde en yoğun olarak kullanılan domatesin de kurutularak ihraç edilmesi domatesi daha cazip hale getirerek ihracat gelirlerimizin artmasına katkı sağlar. Nitekim korona virüs salgınıyla birlikte bağışıklığı kuvvetlendirmek için sağlıklı beslenmenin önemi daha da arttı. Sebze tarımında ilk sırada yer alan domates de sofralık, dondurulmuş, konserve, salça, sos, içecek, ketçap, turşu vb. gibi pek çok şekilde tüketime uygun. Bunlara ilaveten yaz döneminde güneşten yararlanarak domateslerin kurutulması, kışın D vitamini başta olmak çok sayıda vitaminin vücuda alınması ve bağışıklığın kuvvetlendirilmesine yardımcı olur” diye konuştu.

Bu haber 214 kez okunmuştur.
Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz Maksimum 1000 karakter
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

Yorumlar

0

Onay Bekleyenler

0
  Yükleniyor...